Wat is kapok?

Kapok is de plantaardige dons met de perfecte eigenschappen: Als opvulmateriaal van onze Thaise kussens nodigt de vrucht van de oerwoudreus uit om te relaxen.


Ontdek meer

DE KOSTBARE VRUCHT VAN DE KAPOKBOOM

Even gewoon onder ons, wie kent kapok? Hoewel deze boomvrucht in matrasvorm in elke Thaise slaapkamer en woonkamer te vinden is, is de kennis van deze natuurlijke vezel in Europa bijna volledig verloren gegaan. Dat is echt jammer, want de kleurrijke Thaise kussens met kapokvulling zijn echte allround talenten! Ze zijn perfect geschikt om te ontspannen, te lezen, tv te kijken, te slapen, te kamperen, voor yoga en meditatie, Bulli-tours en en en …

De lijst met positieve eigenschappen van kapok lijkt schier eindeloos.

KAPOK. EEN VOLLEDIG NATUURLIJK ALLESKUNNER

  • Kapok is actief ademend
  • Kapok helpt het lichaamsklimaat te regelen
  • Kapok is allergievriendelijk
  • Kapok groeit enkel natuurlijk
  • Kapok wordt onbehandeld verwerkt
  • Kapok is biologisch afbreekbaar

Nu vraagt je jezelf natuurlijk af waarom kapok bij ons zo onbekend is, terwijl het duidelijk zoveel positieve eigenschappen heeft?

Het antwoord is eenvoudig. Hoewel kapok ook in Europa bekend was en tot de jaren vijftig in de industrie werd gebruikt, ging deze kennis van de natuurlijke vezel snel verloren. Waarom? Met de triomf van synthetische materialen als koudschuim, polyester en latex werd kapok steeds minder als dure vulstof gebruikt.

Bedankt dat je helpt de “long van de wereld” te bewaren!

Omdat door meer kapokbomen meer zuurstof ontstaat dan bij het transport van het bos naar de consument, zijn kapokvezels CO2 neutraal.

livasia Thaise kussens – een puur natuurproduct

Bij de teelt van kapok kan besproeien volledig achterwege blijven. Er zijn gewoon geen monoculturen, en daarom werkt hier de volledig natuurlijke kringloop van de natuur. Zodra het tijd is voor de oogst, vallen de rijpe vruchten gewoon van de junglereuzen. Met een hoogte van tot 70 meter behoren de kapokbomen tot de reuzen, zelfs in het oerwoud. De lokale boeren verzamelen deze peulen en leggen ze in de zon te drogen. Zelfs voor de verdere verwerking hoeft de kapok niet behandeld te worden.

Een ander bijkomend voordeel is dat kapok door de in het wild groeiende bomen een veilige bron van inkomsten is voor de boeren en hun families. Om deze reden worden regenwouden met kapokvoorraden niet gekapt voor de teelt van palmolie of katoen.

Waarom kapok vooral geschikt is voor matrassen en kussens

Met een luchtinsluiting van 80 % (!) is de kapokvezel een van de lichtste plantenvezels op aarde. Bovendien heeft het materiaal een fijne waslaag, die waterafstotend is. Daarom werden vroeger de reddingsboeien gemaakt van kapok. Deze eigenschappen maken kapok tot het ideale vulmateriaal voor matrassen. Kapokmatrassen zorgen steeds voor een droog slaapklimaat. In tegenstelling tot veel andere matrasvullingen is kapok geen broedplaats voor ongedierte. De natuurlijke bitterstof en de zeer hoge luchtinsluiting van kapok zijn niet erg populair bij mijten en motten. Daardoor zijn matrassen van kapok zelfs geschikt voor mensen met allergieën.